Sari la conținut


iPadForum se închide

După patru ani și ceva de existență, iPadForum se închide. :(
Dar... pe mine și pe alți pasionați de iPad-uri, Mac-uri și alte gadgeturi de la Apple ne găsiți în continuare pe MacForum.ro. Așa că, dacă aveți probleme și întrebări legate de device-urile voastre, nu ezitați să vă înscrieți acolo!

Vă așteptăm!

Tudor Vedeanu,
administrator iPadForum.ro

Fotografie

Despre formatul ePub


 • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Tudor

Tudor

  Master Blaster

 • Administrators
 • 1452 Mesaje:

Trimis la 22 April 2010 - 10:36

Iată câteva detalii despre formatul ePub, în caz că există persoane care doresc să creeze și să publice materiale în acest format.

Cărțile în format ePub sunt asemănătoare unor mini-situri web, conținutul lor fiind stocat în fișiere HTML și imagini. Asta nu înseamnă că trebuie să știți web design pentru a crea un ebook (deși cine insistă poate crea manual un fișier ePub, cu conținut, metadata și tot tacâmul). Cel mai bine e să folosiți un software care poate edita și publica materialele în formatul ePub. Dar pentru asta trebuie să planificați de la început procesul de editare, pentru că există câteva chichițe.

În primul rând trebuie să știți că formatul ePub nu este potrivit pentru cărți sau articole care au un layout complex, sau care necesită precizie în poziționarea elementelor de pe pagină. De exemplu nu veți putea publica o revistă glossy în formatul ePub, menținând intact layoutul ei original. ePub este potrivit pentru cărțile clasice, compuse în principal din text care curge de pe o pagină pe alta, fără prea multe briz-brizuri grafice.

În al doilea rând, modul în care arată cartea pe ecran este controlat de către aplicația care afișează ebookul. Asta poate înseamna de exemplu că textul va fi afișat cu fontul (sau fonturile) programului, nu cu cele pe care ați dori voi să le folosiți. Cine a folosit aplicația iBooks pe iPad a remarcat probabil faptul că mai toate cărțile arată la fel din punct de vedere al formatării textului.

Cei care sunt obișnuiți cu tehnicile de creare a cărților pentru print, ar trebui să știe că în cazul ePub imaginile trebuie să aibe o rezoluție de 72 dpi, mărimea maximă de 600 x 800 pixeli, să fie RGB și în format JPG sau GIF. Adică exact cum NU trebuie să fie pentru print.

Cu ce programe puteți crea un ebook în format ePub? Pe pagina Wikipedia dedicată ePub (primul link de mai sus) veți găsi câteva aplicații care pot edita formatul ePub. Dintre ele Adobe InDesign este, cred, cea mai bună soluție pentru cărți mari, serioase. Este un excelent program de page layout (probabil cel mai bun) și are avantajul că poate crea direct atât fișiere pentru print, cât și variantele ePub ale cărților. Adobe pune la dispoziție niște ghiduri foarte utile pentru cei care doresc să creeze fișiere ePub folosind InDesign CS4.

Pentru cărți mai mici, sau care nu vor vedea niciodată lumina tiparului, se pot alege softuri mai simple, gratuite, cum ar fi eCub.

#2 Tudor

Tudor

  Master Blaster

 • Administrators
 • 1452 Mesaje:

Trimis la 04 May 2010 - 23:19

Primele impresii după experiența de a crea o mini-carte în format ePub cap-coadă (cu poze cu tot):

- Am pornit de la o carte formatată pentru tipar în Quark XPress. Din păcate Quarkul nu poate converti fișierele direct în ePub, așa că a trebuit să fac diverse șmecherii pentru a obține fișiere HTML din layoutul original. Notă pentru edituri: treceți la InDesign, vă va face viața mult mai ușoară dacă aveți vreodată de gând să publicați și în alte formate.

- Fiindcă am fost nevoit să trec de la Quark la HTML, nu am avut altă soluție decât să creez în continuare ePubul lucrând în HTML, iar pentru asta singura unealtă pe Mac este Sigil. Un program care se mișcă foarte greoi atunci când lucrezi cu fișiere mai mari de câteva zeci de paragrafe de text. Partea bună e că lucrând în HTML/CSS ai control absolut asupra layoutului, așa că am putut bibili cum am vrut textul și pozele.

- Designul l-am făcut din CSS. Dar suportul pentru CSS al ebook-readerelor este atât de inconsistent, încât o carte nu arată niciodată la fel în două readere diferite. M-am limitat în a testa ePubul doar pe iPad, care are de departe cea mai bună afișare a cărților. Chiar și pe iPad este problematic să folosești alte fonturi decât cele pe care le vrea iBooks. Soluția simplă este să nu folosești niciun fel de CSS și să lași aspectul cărții la latitudinea fiecărui e-reader. Merge și așa.

- E-readerele software de pe Mac sunt niște mizerii. Calibre este absolut oribil ca interfață și ca orice. Adobe Digital Editions nu are suport pentru diacritice și se mișcă greu, la fel ca orice aplicație „cross-platform” făcută cu tehnologiile lui Pește Prăjit de la Adobe (Air, Flex, Flash sau cu ce dracu' or fi făcute).

- Cel mai dificil a fost procesul de testare. Asta din cauza modului idiot în care se pun fișierele pe iPad. Salvează ePub, copiază în iTunes, așteaptă să se sincronizeze iPadul (vreo 20 de secunde) ... și reia procesul de fiecare dată când faci o modificare. Ca și cum asta nu ar fi destul, dacă modifici conținutul unui ePub, până nu-i modifici și titlul acesta nu va fi copiat pe iPad, deoarece iTunes crede că e aceeași carte în continuare.

#3 MacAndrew

MacAndrew

  Junior

 • Members
 • Pip
 • 89 Mesaje:

Trimis la 27 August 2010 - 06:43

iWorks are astazi un update care adauga posibilitatea de exportare a documentelor create in Pages in format ePub: Creating ePub files with Pages

Screen shot 2010-08-27 at 07.39.09.png

#4 ClaudiuT

ClaudiuT

  Senior

 • Members
 • PipPipPip
 • 357 Mesaje:

Trimis la 27 August 2010 - 08:08

Bine venită opțiunea, dar nici nu se complică:
Imagine atașată
1 utilizatori citesc această discuție

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi