Atunci când sincronizăm iPadul cu iTunes, în prima fază are loc un backup prin care setările aplicațiilor de pe iPad sunt salvate pe computer. În mod normal un backup nu ar trebui să dureze mai mult de câteva secunde. Timpul de backup depinde de numărul aplicațiilor instalate și de modificările în setări care au intervenit de la ultima sincronizare. Totuși nu sunt rare cazurile în care un backup poate dura zeci de minute sau chiar ore bune, iar acest lucru semnalează de obicei existența unei probleme.
Mai întâi de toate trebuie spus că există unele aplicații care sunt cunoscute ca fiind cauza unor backupuri inițiale lente (adică primul backup imediat după instalarea lor). Menționez două: Zinio Reader și Wired. Pe ultima o am și eu, iar după instalarea ei backupul a durat vreo 20 de minute (dar următoarele backupuri au revenit la normal: sub 10 secunde).
Backupurile sunt stocate în următoarele directoare:
- În Mac OS X: Users/NUME-USER/Library/Application Support/MobileSync/Backup
- În Windows 7: C:\Users\NUME-USER\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup\
- Directorul de backup are un nume lung, aleatoriu. De exemplu: 8dc6cbc760070045230318276b18cf5347964735.
Apropo de Wired: după instalarea aplicației, directorul de backup conținea peste 9500 de fișiere!!!. Nu e de mirare că primul backup a durat foarte mult.
În cazul în care backupurile rămân foarte lente, putem încerca următoarele posibile soluții.
1. Ștergerea backupului existent.
Este posibil ca ultimul backup efectuat să aibe vreo problemă care afectează backupul următor. Îl putem șterge astfel: cu iPadul conectat la computer, mergem în preferințele iTunes, la secțiunea Devices, selectăm backupul și apăsăm Delete Backup.
Se mai pot șterge fișierele de backup direct din Finder (pe Mac OS X) sau din Windows Explorer (pe Windows); recomand totuși ștergerea din iTunes și apoi verificarea dacă fișierele au fost șterse efectiv.
După ștergere, se încearcă un backup manual în iTunes pentru a vedea dacă s-a rezolvat problema.
2. Se caută aplicația (sau aplicațiile) care generează backupuri lungi.
Dacă mergem în directoarele de backup menționate mai sus vom vedea o grămadă de fișiere cu extensiile .mdinfo și .mddata. Ele sunt modificate în timpul backupurilor, iar dacă deschidem un fișier .mdinfo cu un editor de text vom vedea undeva menționat numele aplicației sau al producătorului. Pentru a afla care aplicație cauzează backupuri lente, procedăm astfel:
- Mergem în directorul de backup și afișăm fișierele în funcție de data modificării astfel încât să avem la începutul listei fișierele modificate cel mai recent.
- Pe durata unui backup lung inspectăm periodic cu un editor de text fișierul .mdinfo aflat în capul listei. Dacă, de exemplu, constatăm că timp de 20 minute sistemul a scris fișiere .mdinfo numai pentru o anumită aplicație, atunci ea este cauza problemei.
- Putem dezinstala aplicația de pe iPad ca să vedem dacă problema s-a rezolvat (ATENȚIE: la dezinstalare veți pierde setările aplicației, inclusiv fișierele stocate prin intermediul ei pe iPad!)
3. Se reinstalează pe rând aplicațiile.
E o metodă mai drastică: se dezinstalează toate aplicațiile de pe iPad, apoi se restartează iPadul și se pun din nou aplicațiile una câte una (sau în grupuri mici), apoi facem câte un backup după fiecare instalare. În momentul în care constatăm că durata backupului a crescut brusc, știm că problema a apărut după ultima instalare.
Dacă avem multe aplicații procesul va dura mult, deci nu-l recomand decât ca ultimă măsură de avarie.
Pagina 1 din 1
Backupuri lente? Posibile soluții.
Trimis la 13 august 2010 - 09:30
eu m am riscat si am dezactivat de tot backupul. in windows se gasesc niste scripturi care modifica prin registri si sub itunes 9.1 cel putin actioneaza ca un comutator, practic ajungi sa faci backup doar cand vrei tu, mi se pare un abuz sa mi l bage de fiecare data pe gat. sint de acord ca pe setarile default ar trebui sa fie backup on la fiecare sincronizare da sa ma lase sa ma si risc, mai ales daca ma grabesc. stiu ca atunci cand am cautat erau chestii similare si pe mac. oricum felicitari pentru ghidul de backup detaliat.
Trimis la 13 august 2010 - 11:27
Mai e o chestie: dacă te grăbești atunci când sincronizezi iPadul, în momentul în care vezi în iTunes că scrie "Backing Up..." în fereastra aia de sus, poți anula operațiunea de backup apăsând pe butonul din poză:

Restul sincronizării merge mai departe după anularea operațiunii de backup.

Restul sincronizării merge mai departe după anularea operațiunii de backup.
Trimis la 13 august 2010 - 12:02
da, stiam si de asta da tot mi se parea enervant, intre timp cu backupu comutat pe off am uitat. intradevar se poate si asa.
Trimis la 25 octombrie 2010 - 02:52
Uite ca tocmai am descoperit unul dintre motivele backup-urilor mele foarte lente. Cum evident stiam in timpul unui backup se salveaza setarile si continutul fiecarei aplicatii instalate . Cum insa eu am instalate mai multe playere , fiecare cu cateva filme incarcate rezulta motivul duratei uriase ale unui backup.
Si uite cum datorita tampeniei iOS-ului de a nu te lasa sa incarci fisiere media pe care ulterior sa le citesti cu ce aplicatie vrei si ai, ci de a le incarca obligatoriu pe fiecare aplicatie pe care vrei sa o folosesti ajungi sa stai ore intregi pentru un banal backup.
Si uite cum datorita tampeniei iOS-ului de a nu te lasa sa incarci fisiere media pe care ulterior sa le citesti cu ce aplicatie vrei si ai, ci de a le incarca obligatoriu pe fiecare aplicatie pe care vrei sa o folosesti ajungi sa stai ore intregi pentru un banal backup.
Trimis la 25 octombrie 2010 - 08:01
În plus, mai poți avea aplicații care lucrează cu sute, mii, zeci de mii de fișiere (revistele digitale ar fi un exemplu, după cum a zis și Tudor). Transferul a 10 fișiere mari este mult mai rapid decât transferul a 10 000 de fișiere mici, chiar dacă dimensiunea însumată este aceiași în ambele cazuri.
Trimis la 27 octombrie 2010 - 20:38
Wally Schirra, la 25 octombrie 2010 - 08:01, a spus:
În plus, mai poți avea aplicații care lucrează cu sute, mii, zeci de mii de fișiere (revistele digitale ar fi un exemplu, după cum a zis și Tudor). Transferul a 10 fișiere mari este mult mai rapid decât transferul a 10 000 de fișiere mici, chiar dacă dimensiunea însumată este aceiași în ambele cazuri.
Si totusi nu e chiar asa. Azi noapte m- am inarmat cu fff multa rabdare , am sters toate backup-urile anterioare pentru ipad si toate iphone- urile pe care le am si am procedat la sincronizarea tuturor . Rezultatul , As zice destul de surprinzator. In conditiile in care cantitatea de informatii este comparabila intre device-uri. Pentru inceput ar fi de spus ca in timp ce backup-urile pentru cele3 iphone ( 2 iphone 4 si unul 3gs cu ios 4.1) au avut intre 0,9 si 1,2 GB si au durat 2,3 minute la creare si cateva secunde la urmatoarele sincronizari, cel pentru ipad a avut 565 MB si a durat 3 ore si 35 De minute . Am verificat , in toate cazurile au fost creare intre 7500 si 9500 de fisiere niciunul nedurand mai mult de un. minut. In plus probabil ati constatat si voi intre ipad si iphone exista o diferenta si la tipul de fisiere create.
Nu sunt sigur dar am impresia ca m-am mai confruntat cu problema backup-urilor lungi la iphone inainte de iOS 4 .Sa fie oare asta cauza ( ipad e 3.2.2). . Concluzia mea ar fi ca aceste procese se produc diferit intre ipad si iphone de aici si diferentele de fisiere rezultate si in primul rand de durata a operatiunii in sine. Ca si viteza in cazul iphone este egala aprox.cu transferul propriuzis al informatiei : cca 2 minute pt ~ 1 GB , regula neregasita in cazul ipad- ului unde doar backup- ul unui film .avi de 718 MB din cadrul unei aplicatii (cinexplayer) a durat aproape o ora ( deci 700MB / ora )
Pareri?
Opțiuni discuție:
Pagina 1 din 1

Ajutor