Sari la conținut


iPadForum se închide

După patru ani și ceva de existență, iPadForum se închide. :(
Dar... pe mine și pe alți pasionați de iPad-uri, Mac-uri și alte gadgeturi de la Apple ne găsiți în continuare pe MacForum.ro. Așa că, dacă aveți probleme și întrebări legate de device-urile voastre, nu ezitați să vă înscrieți acolo!

Vă așteptăm!

Tudor Vedeanu,
administrator iPadForum.ro

Fotografie

Review Pages


 • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 Tudor

Tudor

  Master Blaster

 • Administrators
 • 1452 Mesaje:

Trimis la 12 April 2010 - 15:57

Am testat în ultimele două zile aplicația Pages, editorul de text din suita iWork pentru iPad. Este în primul rând o aplicație foarte frumoasă, e un model pentru modul în care se poate crea o aplicație complexă pentru iPad. Se vede mâna celor de la Apple, care își cunosc cel mai bine propria platformă și știu să o exploateze așa cum trebuie. Am găsit în Pages niște rezolvări simple și eficiente pentru funcții care păreau greu de realizat într-o interfață bazată exclusiv pe touchscreen. Îmi este din ce în ce mai clar că posibilitățile iPadului sunt foarte mari și se pot crea aplicații complexe care să fie echivalente cu cele clasice de pe computerele acționate cu maus și tastatură.

ipad-pages-portrait.jpg

Pe de altă parte, fiind abia la prima sa versiune pentru iPad, din Pages lipsesc multe facilități și opțiuni care sunt indispensabile unei aplicații profesionale pentru editare de text.

Pages are două moduri de lucru. Dacă țineți iPadul în mod landscape, Pages devine practic o mașină de scris virtuală. Singurele lucruri pe care le vedeți pe ecran sunt pagina pe care scrieți și tastatura. Fără meniuri, fără nimic altceva. Nu puteți aplica formatări ale textului în modul landscape. Modul al doilea de lucru este cel cu iPodul ținut în modul portrait. Avem acum în plus la dispoziție toate elementele de interfață pentru formatarea documentului.

ipad-pages-landscape.jpg

Am tot căutat la început un buton pentru salvarea documentelor, dar el nu există. Pages salvează automat fișierul deschis, cam odată la 30 de secunde. E un mod foarte comod de lucru pentru că am scăpat de grija salvării manuale. Pur și simplu mă pot dedica complet editării documentului.

Pentru a crea un document nou avem la dispoziție vreo 16 template-uri pe care le putem folosi dacă dorim să facem rapid un document care să arate bine.

Opțiuni pentru formatarea generală a documentului:
- Se pot modifica marginile, headerul și footerul.
- Se pot pune imagini de fundal.
- Se poate alege dimensiunea paginii (dar sunt doar două opțiuni: US Letter și A4).

ipad-pages-document-setup.jpg

Opțiuni pentru formatarea textului:
- Pages are câteva stiluri predefinite pentru formatarea paragrafelor de text (Body, Headings, bullets etc).
- Se poate modifica mărimea textului, culoarea, fontul (din lista celor disponibile pe iPad), se pot aplica stilurile bold, italic, underline și strikethrough.
- Se pot aplica bullets având ca marker o bulină, litere mari (A, B, C...) și cifre arabe (1,2,3...).
- Blocurile de text pot fi aliniate la stânga, centru, dreapta și justified. Pot avea până la 4 coloane.
- Se poate modifica spațierea între linii (echivalentul setării „leading” din programele de page layout), în pași de 25% din valoarea normală de 100%.
- Se pot introduce taburi, de patru feluri: de stânga, dreapta, centru și zecimal.
- Se pot introduce page breaks și column breaks.
- Are funcție de Find/Replace.

Opțiuni pentru lucrul cu obiecte:
- Se pot introduce fotografii din librăria iPadului, sau aduse prin copy/paste din Safari.
- Se pot introduce tabele, iar opțiunile de formatare ale lor sunt destul de numeroase. Mi se pare că se lucrează mai ușor cu tabelele în Pages/iPad decât în Word pe computer. Dar mă rog, am urât întotdeauna modul în care se face formatarea tabelelor în Word.
- Se pot introduce charturi 2D. Sunt 9 tipuri de grafice care pot fi folosite, fiecare cu 6 scheme de culoare. Din nou, mi se pare foarte ușor de lucrat cu charturile, interfața de editare a lor este bunicică. Nu e nevoie de Numbers pentru a le modifica.

ipad-pages-edit-chart.jpg

- Se pot introduce figuri geometrice, linii, săgeți și containere de text (text box). Tuturor li se pot aplica culori de fundal, contururi și umbre.

Până acum totul sună bine. Așa cum am spus, interfața programului, meniurile, butoanele și restul elementelor de control sunt extrem de bine concepute și ușor de utilizat. Apple a folosit la maximum posibilitățile interfeței multitouch pentru a implementa funcții care aparent pot fi executate numai cu mausul sau cu o tastatură normală. Un exemplu: cum putem deplasa un obiect pixel cu pixel, fără a folosi o tastatură cu săgeți? Rezolvare: îl ținem apăsat cu un deget, iar cu altul facem swipe repetat în direcția în care trebuie împins.

Ce nu poate face Pages? Există multe lucruri care lipsesc din Pages, iar lista următoare cuprinde numai pe cele de care aș putea avea eu nevoie.

- Nu se pot crea documente în modul „page layout”, disponibil în Pages pentru Mac. Pe iPad Pages merge numai în modul „word processing”. Diferența între ele este că „page layout” este mai apropiat de stilul de funcționare Quark Xpress sau Adobe Indesign, cu textul așezat în containere și elemente grafice independente de text. „Word processing” este stilul clasic Word, cu textul curgând automat de pe o pagină pe alta și imaginile plutind în text.
- Nu se poate modifica spațiul de dinainte și de după paragrafele de text. Dacă vreau să am un spațiu între paragrafe trebuie să dau un enter suplimentar.
- Stilurile de text predefinite nu pot fi modificate și nu se pot adăuga stiluri noi de text.
- O limitare a sistemului de operare: nu se pot adăuga fonturi suplimentare.
- Așa cum ziceam mai sus, singurele dimensiuni ale paginii pentru documente sunt US Letter și A4. Nu se poate lucra cu alte formate de pagină.
- Nu se pot aplica taburi cu opțiunea de „leader”.
- Nu se pot crea liste cu alte tipuri de bullets decât cele enumerate mai sus.
- Nu există opțiuni avansate (generare de cuprins, indecși, note de subsol etc.).
- Nu se pot afișa caracterele invizibile (spațiile, semnele de paragraf, taburile etc.)
- Tastatura virtuală nu poate fi folosită pentru introducerea unor caractere speciale. cum ar fi liniuțele em sau en, simbolurile de copyright sau marcă înregistrată, și orice alt simbol care ar necesita folosirea unei taste speciale (Command sau Alt). Este posibil ca din tastatura hardware să poată fi introduse aceste simboluri. Voi testa de îndată ce o primesc.
- Nu se poate tipări din Pages. E o altă limitare a sistemului de operare, care va dispărea probabil odată cu lansarea versiunii 4.0 în toamna acestui an.

Ce se întâmplă cu documentele Pages create pe Mac, care conțin elemente incompatibile cu versiunea de pe iPad? Depinde. Stilurile de text create de utilizator se păstrează și pot fi utilizate în continuare, dar la fel ca și cele predefinite nu pot fi modificate. Documentele care au dimensiuni ale paginilor diferite de cele două disponibile pe iPad își păstrează formatul. Cuprinsurile sunt convertite în text obișnuit. Notele de subsol sunt eliminate complet.

În ceea ce privește importul de documente Word, la fel ca și în cazul versiunii de Mac, conversia nu este perfectă. Documentele complexe pot suferi modificări importante în urma procesului.

Concluzia? Pentru documente simple și de complexitate medie, să folosești Pages pe iPad este o plăcere. Sunt convins că există utilizatori cărora lipsurile de mai sus nu li se par importante. Pages mai poate fi folosit și pentru crearea versiunilor preliminarii ale unor documente mai complicate, care apoi pot fi finalizate și formatate pe Mac. Eu aștept să văd ce direcție va lua Apple: va menține Pages pe iPad sub formă de variantă „lite” a versiunii de pe Mac, sau îi va aduce treptat funcții mai avansate? Eu sper să nu rămână la stadiul acesta.

#2 Dragos Salageanu

Dragos Salageanu

  Junior

 • Members
 • Pip
 • 80 Mesaje:

Trimis la 12 April 2010 - 22:37

Hmm, se pot face destul de multe cu Pages in forma asta:

- generare de continut brut / draft
- oferte, facturi, rapoarte care se bazeaza pe template-uri existente

cel mai important lucru pentru mine este ca documentele sa poaya fi trimise prin email in format PDF, spre exemplu in cazul unei facturi direct la client si cu CC la contabilitate. Restul neajunsurilor pot fi compensate lejer.

#3 nucusorin

nucusorin

  Junior

 • Members
 • Pip
 • 4 Mesaje:

Trimis la 21 April 2010 - 14:27

Cum reusesc si eu sa cumpar sau sa downloadez si instalez Pages si Numbers.Am primit inclusiv "gift " de la un prieten din US aceste aplicatii dar Apple Store nu mi-a permis accesarea.Vre-o idee?

#4 Tudor

Tudor

  Master Blaster

 • Administrators
 • 1452 Mesaje:

Trimis la 21 April 2010 - 14:32

Cred că trebuie să-ţi faci cont pe iTunes Store SUA...

#5 nucusorin

nucusorin

  Junior

 • Members
 • Pip
 • 4 Mesaje:

Trimis la 21 April 2010 - 16:32

Cred că trebuie să-ţi faci cont pe iTunes Store SUA...

Daca ar accepta cei de acolo si card bancar romanesc as reusi dar nu vor americanii.

#6 Tudor

Tudor

  Master Blaster

 • Administrators
 • 1452 Mesaje:

Trimis la 21 April 2010 - 16:45

Poti sa-ti faci cont pe iTunes USA si fara card. Fa-ti cont pe Paypal si cumperi Gift Cards de pe eBay. Eu asa fac.

#7 nucusorin

nucusorin

  Junior

 • Members
 • Pip
 • 4 Mesaje:

Trimis la 21 April 2010 - 17:51

e o idee o sa o incerc.Multumesc
1 utilizatori citesc această discuție

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi